KLICKA RUNT BLAND TIPSEN HÄR NEDANFÖR:

Här hittar du tidigare inlägg

Utbildning för att bli inredare

Hur pluggar man till inredare?

I det här avsnittet ska jag beskriva vilka olika utbildningar och kurser som du kan välja mellan om du vill plugga och lära dig mer om vad själva jobbet innebär.

Utbildning med Mastersexamen – då kan du bli inredningsarkitekt

Det finns tre olika sätt som du kan genomföra en utbildning som ger dig Mastersexamen. Det som erbjuds är färdiga utbildningspaket. Du kan inte själv plocka ihop olika kurser från olika håll för att på det sättet få en Mastersexamen. De tre sätten är:

1. Speciella skolor för inredningsarkitektur och möbeldesign i Skandinavien

2. Arkitektutbildningar i Skandinavien

3. Utbildningar utanför Skandinavien

Speciella skolor i Skandinavien

Följande skolor finns inom Skandinavien som ger dig en Mastersexamen

· Konstfack i Stockholm

· HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk) i Göteborg

· Kunsthoegskolen i Oslo

· Kunsthoegskolen i Bergen

· Danmarks Designskole

· Konstindustriella Högskolan Helsingfors

Utbildningen på dessa skolor beräknas ta fem år med heltidsstudier. För att komma in på dessa utbildningar krävs att du kan visa upp egna arbetsprover. Det är från dessa som skolorna bedömer din konstnärliga färdighet.

Övriga utbildningar

Utbildningar inom inredning och dekoration har blivit oerhört populärt. Det finns många anledningar till att så många nu går dessa kurser. En del vill gå vidare med inredning som sitt nya drömjobb och därför man vill samla arbetsprover. Andra kanske ska sälja sitt hus eller lägenhet och vill fräscha upp det inför visningarna. En del vill satsa på att jobba med Homestyling. Andra vill bli dekoratörer och naturligtvis finns det väldigt många som har inredning som hobby. Jag läste för ett tag sedan om ett par som hade så olika uppfattning när det gällde att inreda deras gemensamma bostad så att de var mer eller mindre tvungna att gå en kurs för att skaffa sig en gemensam syn på hur man jobbar med inredning. I det fallet var anledningen att man gick inredningskursen att man ville utveckla sitt förhållande.

På dessa kurser du får lära dig hur man väljer material, möbler och andra inredningsdetaljer. Du får lära dig om ljussättning, färg, form, rumsgestaltning, trender och stilar.

Det finns kurser inom allt möjligt som rör inredning. En del sker genom att du själv måste vara fysiskt närvarande, andra kurser kan du genomföra som distanskurser.

En genomgång av olika utbildnings- och kursarrangörer visar att du kan hitta kurser i bl.a:

· Design och heminredning

· Design och modern möbelformgivning

· Designa ditt hem

· Företagskurser i inredning

· Förnya ditt hem

· Heminredning

· Homestyling

· Inredning, grundkurs och fortsättningskurs

· Materialdesign

· Möbelklädsel

· Olika inredningsstilar, Jugend, Art Deco, Skandinavisk Design, Postmodernism, New England, Feng Shui, Asiatisk inredning osv.

· Textiltryck

· Stylist

· Textil utan gränser

Kolla de kurser som erbjuds på nätet med tanke på följande kriterier:

· Är kursen upplagd så att du efteråt kan uppvisa arbetsprover på det du gjort?

· Har du möjlighet att delta aktivt i en kurs tillsammans med andra eller passar det dig bättre att studera ensam hemma med distansutbildning

· Hur mycket tid och hur mycket pengar har du möjlighet att satsa? Det finns kurser som tar några timmar och det finns utbildningar som tar flera år. Det finns kurser för några hundralappar och det finns kurser för många tusen kronor.

· Hur uppfattas denna kurs av inredare som jobbar på marknaden?

· Vad innehåller kursen? Förutom ren inredningskunskap ingår även yrkesrådgivning och stöd och hjälp att skaffa ett jobb när man är klar?

· Vem är kursarrangör? Har de lång erfarenhet inom området och har kursarrangören gott anseende?

· Får du något diplom att du genomgått kursen?

Gillar du checklistor ev det här slaget? Då kommer du att gilla boken ”Bli inredare” som du kan läsa lite mer om här.

Tycker du att tips av den här typen är intressanta? Då bör du kolla boken ”Bli inredare – så skapar du din drömkarriör steg för steg”. Klicka här!